Årjängstrollet

EN UDDA UTFLYKT


Långt in i Värmlands djupa skogar finner vi småstaden Årjäng med runt 3000 invånare. Staden är idag kanske mest känd för sin travbana och en omfattande gränshandel med Norge, men så har det inte alltid varit. En gång i tiden, för inte så länge sedan, vallfärdade turister till Årjäng för att dansa gammeldans under skuggan av ett enormt troll.

Allt började 1971 när den folkkära artisten Thore Skogman spelade in en LP-skiva tillägnad Årjäng och de troll som förmodas bo i traktens otillgängliga skogar. Skivan blev en succé och det dröjde inte länge innan Årjängsborna hade hittat ett sätt att kapitalisera på sitt nyvunna kändisskap.

Man bestämde sig helt enkelt för att bygga ett troll, ett Årjängstroll, en åtta meter hög kreation i plast som en gång för alla skulle sätta staden på alla turisters karta. Med draghjälp från Thore lyckades man attrahera både hantverkare, press och allmänhet. Bara några månader senare hade man ett troll redo att avtäckas på stadens torg.

Årjängstrollet fungerade sedan både som en excentrisk turistbyrå och som musikscen. Det gick bra för Årjäng med sitt nya dragplåster och turismen fullständigt exploderade. Många folkkära musiker tog sig upp på trollets balkong, Trollbrickan, och Sveriges Radio spelade under många år in sitt populära program ”Gammeldanssväng i Årjäng” från torget.

Men med åren så falnade intresset för både trollet och gammeldansen, och när så torget skulle byggas om 2008 valde man att flytta det till en mindre framträdande plats vid stadens hotell. Numera är turistbyrån sedan länge stängd, dansbanan borta och den enda facilitet som erbjuds besökare är den offentliga toalett som återfinns strax bakom trollet.

Givetvis rekommenderas ändå ett besök till Sveriges ”kanske” största troll om man råkar passera, men Årjäng har också ett flertal udda utflyktsmål väl värda en längre omväg. Ivanssons Bilskrot, Töckfsors täljstensgruva och Sjöänds Skans är bara några förslag.


Årjängstrollet i Årjäng

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 59.393834, 12.133350
  • Adress: Trolltorget, 672 30 Årjäng
Öppna i Google Maps