Borgåsgubben

EN UDDA UTFLYKT


Skogarna kring Årjäng har i alla tider varit oroliga bygder, strax öster om gränsen till Norge/Danmark och långt ifrån större städer har byarna här genom historien plundrats och bränts fler gånger än någon orkat räkna.

Åker man söderut längst med väg 172 så kommer man snart till den lilla byn Blomskog som ligger vackert utmed sjön Västra Silen. Det är där man finner den märkliga Borgåsgubben, en tre meter hög staty av staplade stenar på toppen av ett berg.

Legenden säger att Karl XII stannade till här med sin armé på väg till belägringen av Fredrikstens fästning i november 1718. De byggde då Borgåsgubben för att ge sken av en levande vaktpost på berget ifall de skulle behöva retirera från danskarna.

Om sägnen är sann är omöjligt att säga men Borgåsgubben har ändå blivit till ett stort besöksmål och bygdens självklara stolthet. Lagom till millennieskiftet fick gubben en stenfru på ett närliggande berg och för inte så länge sedan utökades familjen med ett stenbarn.

Borgåsgubben är skyltad från samhället och från parkeringen är det en kort men brant promenad upp till toppen av berget som bjuder på en hänförande utsikt över omgivningarna.


Borgåsgubben

BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps