Bu Sten

EN UDDA UTFLYKT


Märkligt utformade stenar har alltid kittlat människans fantasi och Bu’sten utanför Årjäng är inget undantag. Stenen är formad med ett litet utskjutande tak som ser ut att kunna härbärgera en ensam människa, och kanske har den också gjort det en gång i tiden.

En julafton någongång på 1700-talet vandrade en kvinna genom den frusna ödemarken i vad som idag är Glaskogens naturreservat. I famnen bar hon sitt oäkta barn och det började bli bråttom att hitta värme för natten. När hon väl kom fram till en gård blev hon nekad plats av husbonden, barn utanför äktenskapet var strikt förbjudet både i lag och tro och han ville inte dela hennes skam. Nästa morgon när familjen var på väg till julottan upptäckte de kvinnan med barnet, ihjälfrusna och halvt översnöade vid stenen intill vägkanten.

Kanske är historien sann och har förts vidare genom bygdens generationer, det låter inte allt för otroligt. I vilket fall har det sedan långt tillbaka funnits ett offerkast vid platsen, och även fast det idag är bortrensat så fortsätter förbipasserande att lämna gåvor vid stenen.

Busten, eller Bu Sten, ligger precis intill grusvägen mellan Södra Ström och Glava och är skyltad. Stenen är klassad som fornminne med RAÄ-nummer Silbodal 56:1.


Bu Sten i Årjäng

BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps