Edsholms Borgruin

EN UDDA UTFLYKT


På en strategisk höjd vid Slottsbrosundet strax söder om Grums tätort ligger Edsholms borgruin. Den uppfördes antagligen på 1370-talet av marsken Erik Kettilsson Puke som då hade Värmland som förläning. Från borgen kunde man säkra sjöleden upp till Värmeln likväl som det inre landskapet där den då viktiga färdleden från Västkusten till Bergslagen passerade.

Edsholms borg var uppförd med en två våningar hög huvudbyggnad i gråsten med upp till två meter tjocka murar. Antagligen rymde den bostadsutrymmen för borgherren och ett magasin. Utanför låg förborgen med byggnader i trä som stall, manskapsbarack och hantverkshus.

Edsholm fungerade som fogdeborg och borgbesättningen hade ansvar för att driva in skatter åt kronan. Den sista hövitsmannen var riddaren Herman Gisler som fördrevs när borgen 1434 intogs och raserades av Värmlandsbönderna i samband med Engelbrektsupproret.

Som en av tre medeltidsborgar i Värmland är Edsholm värd ett besök, men det är för dess mer obskyra moderna historia som den gör sig en plats bland Värmlands definitiva sevärdheter.

Under andra världskriget byggdes ruinen om till en förklädd skans med ett oklart syfte. Än idag ser man skottgluggar och stängda ingångar till bunkerns inre, bara en sidodörr står öppen till ett litet gemak med gevärsgluggar. Men vem vet, en dag kanske Edsholms borgruin blir en öppen sevärdhet och en del i berättelsen om de svenska beredskapsåren.

Parkering och informationstavla finns i anslutning till borgen/skansen.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps