Finnskogajätten

EN UDDA UTFLYKT


Utmed riksväg 62, i byn Höljes en bit innan norska gränsen, återfinns landets kanske märkligaste turistbyrå. Eller i alla fall vad som en gång var en turistbyrå. Den ligger precis vid riksvägen och är omöjlig att missa då den är inrymd i en enorm träskulptur som föreställer en jätte, sittande på en stubbe, som spelar dragspel.

Finnskogajätten, som den kallas, är skapad av träbildhuggaren Lasse Kuparinen som bodde i en skogsvaktarstuga utanför Höljes. Lasse var ursprungligen från finska Karelen och kom från en lång tradition av bildhuggare. Själv hade han fått sitt mästarbrev 1978 i sten- och bildhuggeri i Frankfurt am Main innan han till slut hamnade i Höljes.

Där skapade han under många år olika träskulpturer och det är även han som rest den mystiska totempålen i Ekshärad. Men inget alster har nog väckt fler frågor än den dragspelande giganten Finnskogajätten som han skapade 1987.

Genom åren har den fungerat som både turistbyrå och café, men kanske framförallt som en symbol för Höljes och skogsbygderna. Trä är ett förgängligt material och med åren förföll jätten allt mer. Räddningen kom 2021 när föreningen Finnskoga-jättens vänner fick ett bidrag på drygt en halv miljon av kommunen för att renovera den.

Sommaren 2022 blir jättens första säsong i toppskick på många år. Kanske som turistbyrå, kanske bara som den sista märkliga sevärdheten innan de ändlösa skogarna tar vid. I vilket fall är den väl värd ett besök, och är man ändå på väg till Skans 179 Höljes så passerar man den ändå.


Finnskogajätten i Torsby

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 60.897833, 12.597391
  • Adress: Höljesvägen 47, 680 65 Höljes
Öppna i Google Maps