God Helg-Tornet

EN UDDA UTFLYKT


God Helg-tornet i Forshaga kan för den utomstående verka som en märklig sak att bry sig om, ett gammalt transformatortorn med en neonskylt som hälsar GOD HELG. Något som vem som helst kan ha satt upp, ungefär som att smycka sin balkong med en flamingo. Men tornet har en mycket längre och mer komplicerad historia än vad det först verkar.

Från början satt skylten på sulfitfabrikens syratorn nere vid Forshagaforsen. Varje helg lyste neonrören upp och hälsade arbetarna GOD HELG. Fram tills det att fabriken skulle bygga ett nytt torn i slutet av 1930-talet och skylten plockades ner.

Högljudda protester från byborna fick till slut Elbolaget att istället installera skylten på sitt transformatortorn på Bergsstigen. Där tändes sedan skylten på nytt någon gång 1939 eller 1940, för att sedan lysa upp varje helg, precis som den alltid hade gjort.

I början av 2000-talet var tornet i privat ägo och skylten började bli sliten. Så kommunen köpte det billigt och rustade upp den åldrande neonskylten. Då fanns det planer för att hela tornet skulle få nytt liv, men så blev det aldrig. Sedan några år tillbaka är det återigen i privat ägo, med planer om att bygga om det till bostäder.

Än idag lyser skylten upp med sitt glada budskap om helgens stundande vilodagar, och förhoppningsvis får den fortsätta göra så även i framtiden.


God-Helg-Tornet i Forshaga

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 59.53126, 13.47639
  • Adress: Bergstigen 10, 667 30 Forshaga
Öppna i Google Maps