Högbergsfältet & Tilas Stoll

EN UDDA UTFLYKT


Högbergsfältet i Persberg strax öster om Filipstad är ett mycket märkligt naturreservat. Dels kan man här strosa i gammal tallskog och över blomsterängar samtidigt som man har utsikt över sjön Yngern. Men dels kan man också utforska Värmlands äldsta gruvfält där en av gruvorna till och med är i drift.

De första gruvorna på Högbergsfältet startade redan på medeltiden och området är numera fullständigt perforerat av ändlösa gruvhål, hackade och sprängda i jakten på järnmalm och sällsynta mineraler.

Förutom Gåsgruvan där man idag bryter kalksten tystnade gruvorna på Högbergsfältet 1906, då hade man i Torskebäcksgruvan tagit så långt ner som till 215 meter. På den tiden var det en sargad plats där slaggstenshögarna låg överallt, eldar brann och röken låg som en dimma över den stora arbetsplatsen. En utländsk besökare kallade det en gång till och med för ”helvetets förgård. Arbetarnas eländiga förhållanden, med små torp mitt bland det dånande arbetet gjorde att Högbergsfältet såg Sveriges första gruvstrejk 1869.

Idag är det tyst på Högbergsfältet, men överallt i naturreservatet ser man spåren efter de många hundra åren av gruvdrift. Vissa av lämningarna är oerhört vackra, som ruinerna byggda av blåskimrande slaggsten eller den fantastiska stollgången Tilas Stoll. Andra vittnar om gruvarbetarnas vardag som jordkällarna som ligger i sluttningarna eller det gamla kapellet.

Högbergsfältet och Tilas stoll är en lättillgänglig och relativt säker gruvupplevelse för hela familjen. Det finns flera rastplatser utmed stranden och Tilas stoll är säkrad för besök. Hela naturreservatet har ledade stigar och goda parkeringsmöjligheter.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps