Hökbergsgrottan

EN UDDA UTFLYKT


Hökbergsgrottan, eller Hökbergsgruvan som den egentligen heter, är belägen cirka en kilometer öster om vägen mellan Nordmark och Filipstad. Gruvan är bruten horisontellt in i berget och man kan tydligt se lämningar efter borrstålen. Den är cirka 20 meter djup, 20 meter bred och takhöjden varierar mellan 4 och 7 meter.

Gruvorna i Hökbergsfältet hade knappt varit värda ett besök om det inte varit för det mäktiga bergrum som blivit kvar sedan brytningen. Gruvan kallas i folkmun för Hökbergsgrottan, eftersom den lätt kan förväxlas med en grotta på grund av dess horisontella utformning.

Hökberget har omnämnts sedan 1708, men det var inte förrän 1823 och 1824 som den största gruvan bröts på en horisontellt in i berget liggande malm. Gruvans tak utgörs av en metertjock grönsten. Mellan 1805-06, 1839 samt 1853 redovisas malmfångst från gruvorna – men endast på en summa av 536 ton.

Det enklaste sättet att nå Hökbergsgrottan är att promenera från landsvägen. Stigen är inte markerad i början men med hjälp av gruvans koordinater är det svårt att gå fel – så länge man är på en stig och går uppför berget bör man till slut nå en markerad stig åt höger som sedan leder rakt till gruvan.

På plats finns en mindre informationsskylt som berättar om gruvan och det finns även en grillplats (utan ved) vid mynningen. Ficklampa och sunt förnuft är båda bra att ha med på utflykten.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps