Klässbols Linneväveri

EN UDDA UTFLYKT


Väveriet i Klässbol startades 1920 och är idag det enda kvarvarande damastlinneväveriet i Skandinavien. Damast är en vävteknik av jacquardtyp som skapar ett mönster av både matta och blanka ytor av samma färg i det färdiga tyget. Antagligen betyder namnet tyg från Damaskus och var under tidig medeltid det givna materialet för Europas adel.

Till Sverige kom damasttekniken först under stormaktstiden på 1600-talet och blev snabbt populär även hos adeln här. Flera exempel finns idag bevarade på Nordiska museet i Stockholm och på Kulturen i Lund. Av alla de berömda damastväverier som funnits i landet finns det idag bara ett kvar och det ligger strax söder om Arvika i Klässbol.

Klässbols linneväveri drivs idag av fjärde generationen och förser hovet, nobelfesten och Sveriges ambassader med dukar och servetter. Det låter kanske inte som någon vidare udda utflykt men fabriken är faktiskt öppen för oanmälda besök. Från den välputsade övervåningen med butik följer man det dova mullret av maskinernas sång, ner för trappan och in i en öronbedövade kakofoni från alla de maskiner som skapar produkterna en trappa upp. Där kan man sedan fritt ströva runt och se och lyssna på de olika momenten i produktionen, men akta fingrar och hörsel.

Ett besök till Klässbols Linneväveri kan antingen vara en tillbakalutad affär där man köper linneprodukter av högsta kvalitet innan man tar en stilla fika, eller en resa genom underjorden till maskinernas värld. Udda utflykter rekommenderar det senare alternativet, men det är en såklart en smaksak.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps