Långbans Gruvby

EN UDDA UTFLYKT


I Bergslagen är det svårt att röra sig någon längre sträcka utan att stöta på ännu en gruva, hytta eller annan rest från tiden då regionen sjöd av liv från alla industrier. Besöksmålen varierar stort, här finns både besöksgruvor och mer eller mindre bortglömda ruiner.

Långbans gruvby tillhör en av de mer ordnade sevärdheterna. Även om gruvdriften upphörde 1972 så är det fortfarande av liv och rörelse i byn. Många byggnader från gruvepoken är bevarade och används idag till olika verksamheter. Det finns en restaurang, bio, museum och mycket mer. Tillsammans utgör de Värmlands bäst bevarade gruvfält och området är klassat som riksintresse.

Gruvorna är idag vattenfyllda och viss utrustning har försvunnit i samband med att lokalerna anpassats för nutida verksamheter, men att vandra omkring bland de monumentala slagghögarna och titta upp mot de välbevarade trälavarna ger fortfarande en svårslagen inblick i hur livet såg ut i Bergslagen då malmen fortfarande betydde allt.

Långbans gruvby håller främst öppet under sommaren men området är fritt att besöka året om. Det finns givetvis en parkering och informationstavlor berättar mer om byns olika byggnader.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps