Monitorholmen

EN UDDA UTFLYKT


I Filipstad är känner alla till bygdens store son, uppfinnaren John Ericsson. Övriga Sverige kan ursäkta sin okunskap med att det faktiskt gått över 130 år sedan han dog borta i New York. Faktiskt så är han nog mer ihågkommen där än vad han är i sitt födelseland efter att en av hans uppfinningar spelat en avgörande roll i det amerikanska inbördeskriget.

John Ericsson föddes 1803 i Långhyttan strax norr om Filipstad. Han visade tidigt prov på en fantastisk förmåga för mekanik och var redan som fjortonåring delaktig i bygget av Göta Kanal under Baltzar von Platen. Men det var i Amerika som han skulle komma att lysa upp tillräckligt för historieböckerna. När inbördeskriget mellan Nord och Syd bröt ut var sydstaterna snabba med att bepansra ett fartyg för striderna. Nordstaterna hade inget som kunde mäta sig med en sådan best och utlyste i panik en tävling, där John Ericssons bidrag med pansarskeppet Monitor kom att vinna.

Den 9 mars 1862 stod den första och enda striden mellan Monitor och sydstaternas CSS Virginia och även om bägge skeppen klarade sig ledde det till att Nord kunde behålla blockaden över viktiga sydstatshamnar. Senare kom han att arbeta med Sveriges kustförsvar och har lämnat flera viktiga uppfinningar efter sig så som torpeden och propellern.

Men även om han var en enorm storhet och världskändis under sin levnad så är han ganska bortglömd idag. Förutom i Filipstad då så klart. Där finns inte bara en minnessten vid hans födelsehem utan också en vid Kyrkviken. Filipstad stannade däremot inte vid minnesstenar, 1873 valde staden också att bygga ihop tre holmar i Skillerälven till formen av pansarbåten Monitor.

Monitorholmen är inte mer än en konstgjord holme med formen av Ericssons (då) berömda pansarbåt, men det är utan tvekan det mest storslagna monumentet som skapats över uppfinnaren och innebär ett sällsamt inslag i den annars ganska pittoreska småstaden Filipstad.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 59.71215, 14.16625
  • Adress: Monitorholmen, 682 31 Filipstad
Öppna i Google Maps