Orrholmsgaraget

EN UDDA UTFLYKT


Orrholmen i Karlstad var tidigare en halvö i stadens södra utkant där det inte fanns mycket annat än ett sågverk. Det tidiga 1960-talet innebar början på miljonprogrammet, projektet som snabbt skulle bygga bort den allt mer akuta bostadsbristen i landet och politikernas blickar riktades mot Orrholmen.

Halvöns läge med vatten på tre sidor var mer än lämpligt för en ny stadsdel och mellan åren 1963 och 1970 byggdes där nästan 1000 bostäder. Tanken var god; de flesta lägenheter fick sjöutsikt, varje kvarter hade en lekplats och alla bilar gömdes undan i det underjordiska Orrholmsgaraget.

Som så många andra projekt i miljonprogrammet blev området med åren allt mer nedslitet samtidigt som den arkitektur som en gång var så omtalad, med en enhetlig bebyggelse av raka linjer och fasader i betong blev allt mer illa omtyckt. Orrholmsgaraget som en gång hyllades förvandlas sakta men säkert till en otrygg plats dit man inte gärna gick förutom för att slå sönder bilar.

I början av 2000-talet bildades Garagegruppen som ett samarbete mellan bovärdar och hyresgäster. Syftet var att ta tillbaka Orrholmsgaraget och omvandla det till en plats som ingav positiv känslor snarare än skräck. Det underjordiska garaget fylldes med konstverk, poesi, punktbelysning och högtalare som spelade klassisk musik.

Det var i början av 2000-talet. Idag har det gått många år sedan projektet inleddes och Orrholmen ser mycket annorlunda ut. Staden har krupit allt närmare och den lilla halvön är inte längre isolerad från övrig bebyggelse.

Orrholmsgaraget finns däremot kvar som ett utomhusgalleri, men tidens tand har ännu en gång börjat göra sig påmind. Frågan är om en rundvandring i underjorden tonsatt till opera påminner om ett galleri, eller mer om en scen ur Clockwork Orange.

Garaget är öppet för besök under dagtid och det finns givetvis goda parkeringsmöjligheter.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps