Psalmboksmuseet

EN UDDA UTFLYKT


Udda intressen och samlingar är inget ovanligt, men att ägna sin tid och kraft åt att samla psalmböcker får ändå anses vara något i ytterkanten av samlandets brokiga värld.

I Döle utanför Karlstad har en romans mellan två wikipedianer tillika samlare av biblar och psalmböcker resulterat i Sveriges enda psalmboksmuseum. I en stuga på tomten har de samlat en hisnande mängd psalmböcker från landets alla hörn och tider, kompletterade med några hundra biblar samt några av forna tiders kyrkliga musikinstrument.

För den sekulära kan det hela först verka lite lustigt, varför skulle någon vilja bemöda sig med att samla psalmböcker, och varför skulle någon utanför kyrkan göra sig besväret med att åka och titta på dem. Men hur man än vrider på det är kyrkan en stor del av vår gemensamma kulturhistoria och psalmerna har en månghundraårig historia som faktiskt kan vara ganska intressant.

Museets intendent Fredrik guidar entusiastiskt runt genom den digra samlingen av halvt bortglömda sånger och sekter, det är lätt att ett besök drar ut mer på tiden än planerat så avsätt i alla fall en timme. Har man tur får man även höra instrumenten demonstreras.

Psalmboksmuseet är öppet enligt överenskommelse och inträdet är gratis.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps