Skans 113 Borgvik

EN UDDA UTFLYKT


Det finns flera anledningar till att besöka det lilla samhället Borgvik utanför Grums. Här finns den välrenommerade konsthallen Sliperiet såväl som en riksintressant bruksmiljö från 1800-talet. Borgvik består även av Skans 113, en av få bevarade försvarsanläggningar som uppfördes bland civil bebyggelse.

Skans 113 Borgvik ingick i den södra delen av den inre försvarslinjen. Hade tyskarna trängt så här långt in i landet, förbi de större skansarna, skulle man göra ännu ett försök att stoppa dem här i Borgvik. De inre skansarna byggdes enligt en så kallad 1000-standard med enklare konstruktioner än dem närmare gränsen, där man hoppades att merparten av striderna skulle utspela sig. Här saknar de flesta värn och skyddsrum splitterskyddad täckning, draktänderna är byggda i betong och skansen saknar tyngre pjäsvärn.

Två intressanta och ovanliga detaljer i anläggningen är dels bruksmagasinet i skansens västra del som är klätt i betong och dels KG-hatten som är av en typ som inte hittats någon annanstans vid inventeringen. Hembygdsföreningen har restaurerat delar av skansen och den är i förhållandevis gott skick.

Under sommarmånaderna går det en skyltad slinga runt skansen, som däremot inte går upp till de två bunkrarna ovanför kvarnen som fortfarande är öppna. Det går även att ordna privata visningar om man i förväg kontaktar Borgviks hembygdsförening.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 59.355467, 12.960589
  • Adress:  Skans 113, 664 95 Borgvik
Öppna i Google Maps