Skans 118 Sjöänd

EN UDDA UTFLYKT


Den 9 april 1940 invaderade Hitler både Norge och Danmark i vad som kallades för operation Weserübung. Genom att kontrollera de båda kustländerna kunde Tyskland förhindra en sjöblockad och säkra järnmalmstransporterna från Kiruna via Narvik.

I Sverige hade underrättelsetjänsten redan tidigare varnat för tyskarnas planer, men man förväntade sig att hotet skulle riktas mot Skåne, inte ett anfall från väst genom Värmlands ogästvänliga skogar. Allt förändrades när tyskarna förstärkte sina styrkor i Oslo-området och Sverige plötsligt fann sig omringat.

Hela den svenska krigsplanläggningen fick göras om, och ett försvar behövde snabbt byggas upp längs den svensk-norska gränsen. Under kort tid byggdes över hundra skansar, och en av dem var Sjöänds skans i Glaskogen utanför Årjäng.

Skansen byggdes primärt för att spärra vägen och förhindra en fientlig framryckning mot Glava, men också för att skydda de trupper som skulle slå mot en framryckande fiende längs nuvarande E18.

Sjöänds skans är idag helt restaurerad och visar tydligt hur en typisk svensk försvarsanläggning under beredskapstiden såg ut. Inom skansens område finns ett täckt pjäsvärn för kulspruta, pansarvärnsgarage med öppna pjäsställningar för en pansarvärnskanon, öppna eldställningar för kulsprutor, ett flertal skyddsrum, skyttevärn och ungefär 1600 meter värngångar.

Skansen är öppen att utforska på egen hand, men viss rasrisk föreligger i värngångarna. Under sommarmånaderna går det också att få guidade visningar.

Sjöänds skans är välskyltad och det finns både parkering och picknickbord, vilket gör den till en av de enklare skansarna att besöka med en familj.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps