Skans 179 Höljes

EN UDDA UTFLYKT


Av alla de skansanläggningar från andra världskriget som fortfarande gömmer sig i Värmlands skogar är nummer 179 – Höljes Skans, en av de bäst bevarade. Skansen var en av de första stora försvarsanläggningar som byggdes nära den Norska gränsen efter det att Tyskland tagit kontroll över Norge. Skansen i Höljes var del av den första försvarslinjen vars syfte var att försöka stoppa en framryckande invasion vidare in i landet ner mot Karlstad.

Höljes skans byggdes i all hast under åren 1940 och 1941 och såg även tillbyggnader senare under kriget 1943-1944. Anläggningen är relativt stor, mellan draktänderna som skulle stoppa stridsvagnarna är det drygt två hundra meter och skansen sträcker däremellan ut sig ytterligare några hundra meter på varje sida av riksväg 62. Räknat på de olika skyddsrummens storlek är en kvalificerad gissning att skansen skulle bemannas av ungefär 150 man.

Det mesta av skansen väster om vägen är idag restaurerat och tillgängligt för besök på egen hand. Här finns flera av de värntyper samlade som annars kräver en längre skanssafari runt landskapet för att samla ihop: De karaktäristiska kulsprutegevärshattarna, ett garage för 37 mm pansarvärnspjäs, öppna och täckta kulsprutevärn, värngångar med mera.

Det går givetvis att som vi gjort köra kors och tvärs genom Värmland för att snubbla runt bland blåbärsriset i jakt på bortglömda bevarade värn, men Höljes skans erbjuder en så mycket mer bekväm upplevelse.

På plats finns en detaljerad karta som besökaren kan följa runt anläggningen, det finns både färskt dricksvatten, torrtoalett och grillplatser.

För bästa upplevelse bör man besöka Höljes när snön inte ligger lika tung som vid vårt besök. En liknande anläggning som annars ligger mer centralt i Värmland är skans 118 Sjöänd.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 60.910035, 12.553791
  • Adress: Finnskogavägen, 680 65 Höljes
Öppna i Google Maps