Straffstenen

EN UDDA UTFLYKT


I korsningen till Götta i Mölnbacka ligger en enorm sten slängd lite på måfå. Hade det inte varit för den lilla skylten bredvid så hade nog ingen tänkt två gånger på vad den gjorde där, bara förutsatt att det var vår gamle vän istiden som släpat dit den någon gång i forntiden.

Men nu sitter där en skylt, som berättar att det här minsann är Straffstenen. Sägnen berättar att det på 1700-talet startats upp ett ölbryggeri här i Mölnbacka. Vid ett tillfälle så ska järnbrukets dagsverkare gått dit och köpt öl för alla kronor och ören de fått utbetalt i lön. Det blev ett hejdundrande kalas och ”de drycko sig saliga på utaf pilsner och det tillämpades kortspel”.

När kvällen med öl och hasardspel var tillända var alla panka och ordentligt slitna, så slitna att de inte orkade anmäla sig till nästföljande dagsverke. Brukspatronen blev eld och lågor och ville komma på ett passande straff för deras lättja och valet föll på Straffstenen.

Ut i skogen for arbetarna för att på bästa sätt frakta hem den stora stenen. Sedan dess har den stått här i korsningen för att påminna arbetarna vad som händer med den som inte sköter sitt arbete.

Ja så är det kanske, eller så är det bara en stor sten. Men den ligger där den ligger, och skylten den sitter där den sitter. Straffstenen kombineras med fördel med en tur till Sveriges högsta (döda) träd Mölnbackagranen några kilometer norrut.


Straffstenen i Mölnbacka

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 59.635913, 13.554825
  • Adress: Mölnbacka, 669 92 Deje
Öppna i Google Maps