Täljstensberget

EN UDDA UTFLYKT


Samhället Töcksfors ligger djupt in i skogsbygderna som en gång ansågs vara trollens hemvist. Hit kommer idag främst norrmän i jakt på billig gränshandel, men här finns också en av regionens mest obskyra sevärdheter. Det är verkligen inte lätt att hitta dit, om man tar grusvägen norrut längst med sjön Mellanhurr i drygt en mil så når man till slut vägs ände. Det finns ingen informationsskylt men det är där vid bommen man får lämna bilen och fortsätta resan österut till fots. Efter ett par kilometer öppnar skogen upp sig i ett kalhygge och man är äntligen framme vid det så kallade Täljstensberget.

Mitt på hygget finns en anspråkslös klippa och bredvid den ett hål ner i marken. Kanske får du titta två gånger innan du ser att något inte stämmer, öppningen till underjorden är kallmurad och den som vågar sig ner finner en liten kammare. På den bakre väggen finns en inristad signatur och ett datum, E.I.S.K 1857. Uppe i dagsljuset kanske man nu ser på omgivningen med nya ögon och börjar leta efter fler tecken på mänsklig närvaro, det som först såg ut som spridda stenar är högar av skrotsten och den ensamma klippväggen är en schaktvägg från dagbrottet där man brutit täljsten.

Täljsten är en märklig metamorf bergart som både är mjuk nog att rispa med en nagel och samtidigt eldfast och så gott som osmältbar. Täljsten har länge använts för att skapa skulpturer och dopfunt men också till kokkärl och gjutformar. Den mest kända lokalen för täljstensbrytning finns i Handöl utanför Åre och där har man brutit stenen sedan 1500-talet.

Vad som gör Täljstensberget i Töcksfors unikt är klippan bredvid grottan, tittar man noggrant så ser man här flera ansikten som skurits fram ur den mjuka stenen tillsammans med svårtydbart klotter. Förmodligen är det arbetarna i brottet som slagit ihjäl tid genom att skapa dem och trots sitt utsatta läge på klippan finns de kvar än idag. Det sista minnet av vad som en gång utspelade sig här ute i den otillgängliga skogen mellan 1813 till början av 1900-talet och de liv som den långa verksamheten präglade.

Ett besök till Täljstensberget är inget man gör i en handvändning och innebär en enkel promenad på ca 4 kilometer tur och retur, men det är väl värt mödan för att få se de märkliga ansiktena på klippan. Parkeringsficka finns vid vägbommen.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Fornsök
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 59.56893, 11.75803
  • Adress: Täljstensberget, 672 96 Töckfors
Öppna i Google Maps