Von Echstedtska Gården

EN UDDA UTFLYKT


Herrgården von Echstedtska gården kallas av Säffle kommun för Värmlands kanske märkligaste gård, och visst har de en poäng.

Gården uppfördes av statstjänstemannen Bengt von Echstedt och stod färdig 1764. Sedd från utsidan är det lätt att luras att det visserligen är en ståtlig byggnad, men knappast mer intressant än så. Så snart man trätt in genom dörrarna förändras däremot byggnadens karaktär helt. Det som från början var återhållsam klassisk arkitektur förvandlas till en kakafoni av färg och form. Väggarna är täckta av bibliska scener och rummen är fulla av rokokomöbler.

Mangårdsbyggnaden i all ära men det är framförallt för utedasset Hemlighuset som många besöker den von Echstedtska gården. Här kan fem vuxna och två barn tillsammans sitta och avnjuta takmålningar som föreställer Bengt själv och hans första fru i full färd, med varsin uppassande betjänt på sidorna.

Von Echstedtska gården bjuder på en fantastisk blandning av storhetsvansinne och excentricitet som inte lämnar någon oberörd. Givetvis finns det oerhört mycket mer att berätta om Bengt och hans herrgård, så mycket att det en utdragen guidning för den som orkar. Men som minst bör man definitivt se till att besöka Sveriges vackraste toalett.

Gården ägs och förvaltas av Värmlands museum och tar emot besökare under sommarmånaderna.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps