Wasa Knäckebrödsmuseum

EN UDDA UTFLYKT


Företaget Wasabröd grundades i Skellefteå 1919 av bagaren Karl Edvard Lundström innan det flyttades till Filipstad 1931. På 1930-talet blev Wasabröd också kunglig hovleverantör och knäckebrödet pryddes av ett porträtt av Gustav Vasa. Ett mer svenskt knäckebröd var svårt att föreställa sig.

Sedan bestämde sig familjen Lundström sig för att sälja Wasabröd 1982. Först köptes det av den schweiziska koncernen Sandoz som i sin tur sålde det till italienska Barilla Group 1999. Köpet gjorde Barilla till världens största producent av knäckebröd och fabriken finns fortfarande kvar i Filipstad med en årsproduktion på 33 000 ton knäckebröd.

Så numera bakar en italiensk pastatillverkare svenskt knäckebröd i Filipstad och är där en betydande arbetsgivare. Givetvis har de en fabriksbutik där man kan köpa saftigt rabatterade varor med skavanker och kort hållbarhet, och det är även där man finner landets enda knäckebrödsmuseum.

Om det låter som ett underbart sätt att spendera en ledig förmiddag eller inte låter vi läsaren avgöra. Museet följer butikens öppettider och det är fritt inträde.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps