Anten-Gräfsnäs Järnväg & Brobackatunneln

EN UDDA UTFLYKT


Att åka museijärnväg kan knappast räknas som en udda utflykt. Anten-Gräfsnäs Museijärnväg är ett av regionens mest populära attraktioner. Komplett med våffelkafé, skrikande barn och stressade volontärer i tidstypiska uniformer. Står man ut med det så är det faktiskt en ganska kul upplevelse att åka med tågen. Framförallt tack vare den fenomenala utsikten ut över sjön Anten.

Lite mer udda är att i södra ändan, där spåren tar slut, där börjar Brobackatunneln. En järnvägstunnel från 1900-talets början. På sjuttiotalet spelades en scen till ”På rymmen med Pippi Långstrump” in i tunneln. Idag är det kanske den enda övergivna tågtunneln utanför Stockholm. Komplett med en lika övergiven ändhållplats vilken man når från en omärkt stig vid ovan nämnda våffelcafé.

Banan tillhör AGJ och deras tanke är att den ska tas i bruk under 2021. Då har den stått oanvänd även för museet i 17 år. Bilderna från tunneln är från 2017, då den var en populär alternativ turistattraktion. Idag menar AGJ att det är ett spårområde, med risk för böter om man tittar in. I vilket fall står tunneln där än idag, otillgänglig eller inte.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps