Anten-Gräfsnäs Järnväg

EN UDDA UTFLYKT


Att åka museijärnväg är för vissa ingen vidare udda utflykt, men för andra är det höjden av en märklig sevärdhet. Föreningarna drivs nästan alltid av eldsjälar som med vad som verkar vara trollkonst får sina antika ånglok att leva igen. En bonus brukar vara att de även klär upp sig tidstypiskt när det kommer till visningsdagar ger besökarna en känsla av att vara med i ett kostymdrama.

Föreningen Anten-Gräfsnäs Järnväg är inte annorlunda. Sedan Västgötabanan lades ner 1966 har föreningen bedrivit museiverksamhet på banan och 2010 blev delar av anläggningen klassade som byggnadsminnen.

Varje sommar åker tusentals besökare åkt mellan den restaurerade stationen i Anten till ändhållplatsen vid Gräfsnäs Slottsruin. Är man en person som kan stå ut med våffelkafé, skrikande barn och stressade volontärer är det faktiskt en ganska kul upplevelse att åka med tågen. Framförallt tack vare den fenomenala utsikten ut över sjön Anten.

I många år har även Brobackatunneln och den övergivna stationen vid banans södra ände varit populära besöksmål för alternativturisten, men nu 2021 håller föreningen på att restaurera även denna sträckning och tillträde till det gamla spårområdet är förbjudet.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps