Karin Boyes Minnessten

EN UDDA UTFLYKT


Alingsås mest förbisedda sevärdhet ligger uppe på ett skogsklätt berg i utkanten av staden. För att komma dit får man först köra genom en labyrint av villakvarter. Vid vändplatsen får man sedan följa den medtagna träskyltens riktning in i skogen till fots.

Det var hit Karin Boye begav sig den där aprilkvällen 1941 med en flaska vichyvatten och en burk sömntabletter. Kvällen då hon skulle göra slag i sak av något mörkt som länge följt henne.

Karin Boye (1900-1941) var en framstående svensk poet, romanförfattare och essäist som räknas som en av de ledande poeterna inom svensk modernism. Hon föddes i Göteborg men flyttade senare med sin familj till Stockholm. Boye studerade vid Uppsala universitet och blev en centralfigur inom den litterära och politiska rörelsen Clarté. Hon var också redaktör för den modernistiska tidskriften Spektrum.

Boye är kanske mest känd för sin dystopiska roman ”Kallocain” (1940), som skildrar en framtida totalitär stat där en sanningens serum används för att kontrollera befolkningen. Romanen skrevs som en reaktion på de politiska rörelserna hon bevittnade under sina resor till Nazityskland och Sovjetunionen. Hon skrev också den självbiografiska romanen ”Kris” (1934), som behandlar hennes religiösa kris och kamp med sin sexuella identitet.

Skogen får en melankolisk ton när man upptäcker inskriptionen på stenen till Boyes minne. Här valde en av våra största poeter att avsluta sitt liv på höjden av sin karriär. Idag är utsikten över Alingsås borta, men platsen kan fortfarande vara en plats för att begrunda sitt eget liv en liten stund.

”Lyssnar jag, hör jag livet fly
ständigt snabbare nu.
De lugna stegen bakom –
död, det är du.”
– ”De lugna stegen” av Karin Boye, 15/4 1941


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 57.939508, 12.539984
  • Adress: 441 35, Alingsås
Öppna i Google Maps