Ångbåten Eduard Melin

EN UDDA UTFLYKT


Vid besök i Göteborg såg vi alltid till att avsätta lite tid åt att åka ut till Klippan för att besöka ångbåten Eduard Melin. Där kunde man avnjuta en kopp svart kaffe tillsammans med en ostsmörgås, djupt försjunken i en röd tygstol medan man långsamt vaggades till ro av vågorna.

Eduard Melin konstruerades av Göteborgs Mekaniska Werkstad under åren 1881 och 1882 och är idag det äldsta Göteborgsregistrerade fartyget. Under sina första 100 år tjänade båten i en rad olika roller och former, inte bara i Sverige utan även runtom i Europa. Efter dessa äventyrliga år återvände fartyget till sin ursprungshamn något luggsliten.

Där tog Klippans Bruksbåtsförening över ansvaret för Eduard Melin och påbörjade en grundlig renovering. För att genomföra det ambitiösa projektet bildades en särskild projektgrupp. Genom generösa bidrag från sponsorer, som donerade exklusiva material som ädelträ, teak, mahogny och oregon pine, blev det möjligt att restaurera fartygets styrhytt, salong och undre däck i klassisk stil. Sponsorerna bidrog även med buffelhud till skinnsoffor, pumpaggregat, toaletter samt armaturer till fläktar och andra viktiga detaljer.

Restaureringen var en gemensam ansträngning, där frivilliga bidrog med sitt hantverk och viss betald arbetskraft inkluderades för att säkerställa högsta kvalitet. Med gemensamma ansträngningar återfick Eduard Melin sin forna glans och kunde återuppta en offentlig verksamhet, främst som café vid Klippans Ångbåtsbrygga. Visst var det lite slitet och visst kunde inte caféet direkt kalla sig för trendigt, men det bars upp av en charm som få caféer i den allt mer gentrifierade storstaden kunde mäta sig mot.

Så kom natten mot måndag den 3:e juli 2023. Stormvindar blåste upp och bar med sig drivande stockar och annat skräp in mot ångbåtsbryggan. Flera båtar fick mindre skador medan Eduard Melin slog läck och sjönk. Ännu en gång gick allmänhet och sponsorer ihop för att bärga skeppet och det ligger nu återigen på sin plats vid ångbåtsbryggan, om än i sargat skick. Föreningen letar för närvarande efter någon som kan ta över ansvaret för Eduard Melins fortsatta framtid, se deras hemsida för mer information!


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps