Åsle Tå

EN UDDA UTFLYKT


Förr i tiden hade de flesta socknar i Västergötland en Tå, en gemensam allmänning där man bland annat samlade sin boskap innan de föstes ut på bete i utmarkerna. Med tiden började obesuttna, de fattiga som saknade egen mark, att uppföra stugor på dem och allmänningarna blev till små backstugemiljöer. Byn hade ett visst socialt ansvar för Tån så när invånarna med industrialiseringen började flytta till städer, eller emigrera, så rev man gärna ner Tån hus för hus. Åsle Tå är en av få bevarade miljöer där man kan se hur det såg ut för de allra fattigaste på 1800-talet i sina backstugor.

Det är vanligt att museum använder generiska dockor för att ge liv åt en utställning. På Åsle Tå har man gått ett steg längre och låtit ”amatörkonstnärer från hembygdsföreningen” återskapa ett tiotal av de mest kända invånarna i tån. Med varierande resultat.

Åsle Tå är öppet under sommarmånaderna och kommer varmt rekommenderat. Passa även på att titta på minnesstenen över slaget som blev starten på Kalmarunionen.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps