Äventyrslandet Kinnekulle

EN UDDA UTFLYKT


Året är 2008 och Götene är på allas läppar. Året innan hade den första av tre filmer om den fiktive korsriddaren Arn haft premiär på biograferna. Busslaster av turister har i flera år redan kryssat mellan regionens medeltida sevärdheter som nämns i böckerna. Men nu, nu skulle kommunen göra slag i saken. Ett medeltidens Astrid Lindgrens Värld som skulle vara det definitiva stoppet på varje Arn-turists reseschema. Götene kommun skulle bli både rikt och berömt. Framtiden var ljus och stämningen hög. Man köper in de gamla kulisserna från Arn-filmerna och bygger snabbt upp sommarlandet Medeltidens Värld.

Men ett medeltidsland där det inte går att köpa glass för att det inte är tidstypiskt, och där vattnet färgats med karamellfärg för att se autentiskt smutsigt ut, det går inte hem hos många. Besökare menar att efter en halvtimme har man gjort allt som finns att göra. Den stora succén uteblir och till slut blir kommunen tvungen att sälja anläggningen till Bert Karlsson. Bert vill ha ett medeltida High Chaparall och bygger genast en rosa piratborg med hopptorn, drömmer om paintball och fotbollsgolf och döper om det till Äventyrslandet Kinnekulle. Men inte heller denna gång är många intresserade. Uppdrag Granskning kommer på besök till kommunen och nu är det inte längre korsriddaren från Götene som är på allas läppar. Det är istället vad som hände med de hundra miljoner kronor som projektet kostat kommunens skattebetalare.

Till slut klubbas avveckling, rivning och glömska av kommunen. E-type får köpa några kulisser och man anser det hela avklarat. Vi besökte parken 2017 och då stod alla byggnader fortfarande kvar och väntade på rivning. Idag finns bara tornerspelsarenan kvar att beskåda tillsammans med några strödda kulisser i skogen. Helt klart en udda utflykt och kanske värt ett stopp om man åker förbi på E20 på väg någonstans bättre.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Permanent Stängt
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 58.541411, 13.508553
  • Adress: Lundängsgatan, 533 91 Götene
Öppna i Google Maps