Bertilshults Såg

EN UDDA UTFLYKT


Ibland hittar man en liten oas i skogen, en avskild plats dit ingen annan kommer. En sådan plats hittar man om man vandrar in den gamla kärrvägen som går genom skogen mellan byarna Bertilshult och Gesebol utanför Borås. Där vid Hällsjöns utlopp har man utnyttjat vattnets kraft sedan i alla fall 1620-talet och antagligen längre tillbaka än så.

Det som en gång var en skvaltkvarn blev med tiden en skattekvarn och på 1820-talet byggdes den första sågen. När den sedan byggdes om 1894 uppfördes det såghus som vi ser idag. Från början drevs sågverket av ett vattenhjul men redan 1918 hade det blivit dags att installera en för tiden stor nymodighet, den elektriska turbinen, som förutom att driva sågen även producerade ett överskott av ström. Julafton 1918 blev därför en stor dag för Bertilshult by när elektriciteten för första gången kom till gårdarna, även fast det bara var mellan 06 och 22, och fick stängas på och av manuellt från sågverket.

Bertilshults såg används än idag sporadiskt för husbehov, numera med en horisontell Francisturbin från 1930 med 19 hkr i effekt. Såglaget ser till att byggnaden får det underhåll som krävs och på plats kan man läsa hela den långa historien om platsen. Som ett trevligt industrihistoriskt besöksmål är den väl värd ett besök, men kanske framförallt är det en plats att kalla sin egen för en liten stund.

Vänligen respektera att motortrafik är förbjuden på kärrvägen, från Stockasjöns badplats i Gesebol är det en promenad på drygt 1,5 kilometer enkel riktning. Medtag eget fika.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 57.73288, 12.70183
  • Adress: Bertilshult, 518 90 Sandared
Öppna i Google Maps