No Limit Borås: Artscape Edition

EN UDDA UTFLYKT


I början av 00-talet fann sig Borås stad i en identitetskris. Industrierna hade flyttat och med dem också självbilden som tekoindustrins nav. Diskussionerna gick varma om hur Borås i framtiden skulle kunna locka besökare, och i förlängningen också invånare.

2008 höll staden sin första skulpturbiennal och började profilera sig som ”Skulpturstaden”. Fyra år senare introducerades No Limit, en festival för gatukonst där stadens fasader målas av internationella gatukonstnärer.

Ett av de mest uppskattade inslagen på festivalen var besöket av Anonymouse som installerade tre miniatyrer runt om i staden: Bensinstationen ”Dunken”, tygbutiken ”Pärlans Tyger” och Antikbutiken ”Antikt & Konst”. Installationerna var konstnärskollektivets första utanför Malmö, men blev tyvärr kortlivade. Dunken blev stulen och de andra vandaliserade, problem som kollektivet tyvärr ofta får dras med när de sätter upp sina fantasifulla miniatyrer.

Nya målningar tillkommer varje festival, den senaste No Limit var i september 2020 och gissningsvis blir de fler i framtiden. Man kan antingen utforska konstverken på egen hand med hjälp av festivalens karta eller med en guide.

Av alla städer som hakat på trenden med muralmålningar så är satsningen i Borås en av de största och helt klart en av de bättre.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps