Brokvarn Öxnabäck

EN UDDA UTFLYKT


Brokvarn i Öxabäck är ett sådant där besöksmål som är välkänt av lokalbefolkningen men ganska okänt för resenären som oplanerat finner sig i Marks kommun.

Den gamla sågen och kvarnen drivs med vattenkraft och är efter insatser av hembygdsföreningen i fullt fungerande skick. Den nuvarande byggnaden har föregåtts av ett stort antal kvarnar och sågar genom åren och än idag kan man se spår av dem både uppströms och nedströms.

Att det varit full aktivitet runt den Torestorpsån i alla tider kan också ses på de tre broarna. Den äldsta bron är en spång av stenblock från medeltiden då ridvägen mellan Danmark och Stockholm passerade Brokvarn. Den andra är en stenvalvsbro från 1830-talet och över de bägge tornar sig den nutida betongbron för biltrafik.

Den nuvarande byggnaden vid Brokvarn uppfördes 1931 av Fritz Andersson och Einar Svensson och rymde då en för tiden hypermodern valskvarn, en traditionell stenkvarn för vete och råg samt en cirkelsåg. Brokvarn renoverades 1996 och har sedan dess varit ett populärt besöksmål.

Under året ordnar hembygdsföreningen temadagar där man mal mjöl eller sågar virke. Brokvarn visas också upp för förbokade grupper, se telefonnummer här nedan.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps