Bruket Street Art

EN UDDA UTFLYKT


Om Wargöns Bruk kan man läsa mer om i ett eget inlägg här, men detta handlar istället om hur rivningsområdet bakom brukets omtalade kontorsbyggnad har fått ett nytt, av vissa oönskat, liv.

Efter att kommunen påbörjade rivningen av bruksområdet 2010 kvarlämnade man av outgrundlig anledning ett postapokalyptiskt landskap med underjordiska gångar, skyddsrum och trappor rakt ut i intet. Kvar blev också hundratals meter perfekta betongväggar, något som sedan dess har lockat graffitimålare från hela landet. Till skillnad från andra improviserade graffitiväggar ligger Bruket, som området kallas, otillgängligt och svåråtkomligt. Men det har inte hindrat det från att bli en av Västsveriges mest populära lokaler för graffiti.

Är man i närheten av Vänersborg och har minsta intresse för gatukonst är ett besök till Bruket helt klart värt besväret. Det är ofta full aktivitet på området och det tillkommer ständigt nya målningar, något som gör Bruket till en av de mest dynamiska kreativa platser man kan hitta utanför storstäderna. Hade det inte varit för att det är ett rivningsområde med tonvis av krossat glas och kvarglömt järnskrot, skulle man kunna tro att det var en plats kommunen avsiktligt avsatt för ändamålet.

Hur länge Bruket får leva kvar är omöjligt att säga. Förr eller senare kommer området att på nytt exploateras med industrier. Men tills dess kan Vänersborg vara stolta över att internationellt erkända gatukonstnärer som Frank, CMYK och Ollio väljer att smycka en bortglömd del av staden ute på Vargön.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 58.354842, 12.378147
  • Adress: Vargön 130, 468 30 Vargön
Öppna i Google Maps