Dödens Fält

EN UDDA UTFLYKT


I den lilla byn Limmared på gränsen till Småland ligger Sveriges äldsta glasbruk i drift. Det är Sveriges enda kvarvarande förpackningsglasbruk och är mest känt för att flaskorna till Absolut Vodka produceras där. För att vara en by med omkring 1500 invånare ser man många turister, både till glasbruket och till det kluster av second hand-butiker som vuxit upp i det annars övergivna centrumet. Till på det är värdshuset berömt för sin wienerschnitzel.

Ingen kan alltså klandras för att missa betongstolparna som står ute på åkern norr om tågstationen, men i vissa kretsar är Limmared mest känt för att ha den mest förorenade platsen i hela Västra Götaland. Bland dem som bor i närheten kallas den förbjudna åkern med stolparna för Dödens Fält, alla barn får lära sig att hålla sig borta och absolut inte äta något som växer där.

Mellan åren 1948 och 1967 använde SJ området för att impregnera slipers till järnvägen. Till det gick det åt stora mängder kreosot, arseniksalt, Bolidensalt och KP-Cuprinol. Giftiga allihop och den tidens miljötänk hade sina brister, mycket fick rinna rakt ner på backen. I marken och grundvattnet har man nu bland annat uppmätt mycket höga halter av arsenik, och det har även förorenat Månstadsån som rinner genom fältet. Länsstyrelsen klassar området som Riskklass 1 vilket innebär att det föreligger stora risker för miljön och människors hälsa.

Dödens Fält är helt enkelt ingen vidare munter plats, men det är en utmärkt udda utflykt för dem som attraheras av kombinationen betong och natur. Parkeringsmöjligheter saknas och eventuella bär är oätliga.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 57.541650, 13.347660
  • Adress: Södra Bron, 514 50 Limmared
Öppna i Google Maps