Drottning Hackas Grav

EN UDDA UTFLYKT


Legenden om Drottning Hacka finns på flera platser i Västsverige. De gemensamma huvuddragen är att det råder hungersnöd i landet och kungen bestämmer att var tredje invånare ska dödas för att kunna spara på födan. Drottningen föreslår istället att alla ska förses med en hacka och utsäde för att bryta ny åkermark. Kungen tycker att detta är ett bättre alternativ och ger sitt bifall. Därför kom drottningen sedan att kallas för Drottning Hacka och i folkmun har man ansett att drottningen ligger begravd här i Säve på Hisingen.

Egentligen är det en megalitgrav från stenåldern i form av en långdös. Dessa är mycket ovanliga utanför Skåne och Svensbydösen, som den egentligen heter, är regionens mest imponerande. När den byggdes för omkring fem tusen år sedan låg den vid stranden och blickade ut mot havet. Sedan dess har vattnet dragit sig tillbaka och idag ligger den på åkermark.

1978 var den nära att bli riven för att göra plats åt en ny väg men kunde i sista stund räddas genom att flyttas tio meter österut. Det var mycket tack vare ett engagemang från lokalbor som vördade platsen som Drottning Hackas grav som graven kunde räddas, snarare än för det vetenskapliga värdet. Här hade folktro räddat en megalitgrav undan grävskoporna, vilket får ses som ganska udda.

Som Göteborgs äldsta byggnadsverk är Drottning Hackas Grav ett givet besök för den historieintresserade.


Drottning Hackas Grav

BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps