Drottning Hackas Grav

EN UDDA UTFLYKT


Legenden om Drottning Hacka finns på flera platser i Västsverige. Den gemensamma berättelsen är att det råder hungersnöd i landet och kungen beslutar att var tredje invånare ska dödas för att spara på födan. Drottningen föreslår istället att alla ska förses med en hacka och utsäde för att bryta ny åkermark. Kungen tycker att detta är ett bättre alternativ och ger sitt bifall. Därför kom drottningen att kallas Drottning Hacka, och i folkmun har man ansett att hon ligger begravd här i Säve på Hisingen.

I själva verket är det en megalitgrav från stenåldern, en långdös. Dessa är mycket ovanliga utanför Skåne, och Svensbydösen, som den egentligen heter, är regionens mest imponerande. När den byggdes för omkring fem tusen år sedan låg den vid stranden och blickade ut mot havet. Sedan dess har vattnet dragit sig tillbaka och idag ligger den på åkermark.

1978 var den nära att rivas för att ge plats åt en ny väg, men den kunde i sista stund räddas genom att flyttas tio meter österut. Det var mycket tack vare lokalbor som vördade platsen som Drottning Hackas grav, snarare än för dess vetenskapliga värde, att graven kunde räddas. Här hade folktro räddat en megalitgrav undan grävskoporna, vilket är ganska unikt.

Som Göteborgs äldsta byggnadsverk är Drottning Hackas Grav ett givet besök för den historieintresserade. Parkeringsficka finns i nära anslutning.


Drottning Hackas Grav

BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps