Ekehagens Forntidsby

EN UDDA UTFLYKT


Ekehagens Forntidsby utanför Falköping är ett upplevelsemuseum som på ett levande sätt återskapar Sveriges forntid. Sedan starten 1983 har det vuxit till att bli Nordens största forntidsmuseum, och utgör idag en viktig pedagogisk resurs. Många skolbarn i Västra Götaland bär med sig minnen från sina besök här, vissa mer entusiastiska än andra.

I forntidsbyn återges boplatser från olika forntida epoker: jägarstenåldern, bondestenåldern, bronsåldern och järnåldern. Ekehagens fokus på detaljer gör att museets artificiella miljöer ändå ger en trovärdig och autentisk inblick i hur livet tedde sig under forntiden.

Det pedagogiska i Ekehagens forntidsby innebär att besökare själva kan utforska hur man levde och arbetade, från matlagning och jaktmetoder till hantverk och bostadsförhållanden. Området kring forntidsbyn är i sig ett historiskt område med oräkneliga fornlämningar, så även omgivningen bidrar till känslan av autenticitet.

Om det låter fantastiskt roligt att försöka hålla balansen i en stenålderskanot och försöka hacka fram en pilspets ur ett stycke flinta, eller om det låter som höjden av nördig tristess får läsaren själv avgöra.

Ekehagens forntidsby håller öppet under sommarhalvåret, se deras hemsida för mer information inför ett besök.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps