Fåglaviks Glasbruk

EN UDDA UTFLYKT


Industrihistoriska platser kan vara mystiska, fantasikittlande ruiner som minner om den tidiga industriella revolutionens blod, svett och tårar. Ruiner där hammare fortfarande ekar mellan väggarna och lukten av ugnarna fortfarande sitter i träbjälkarna. Eller så kan det vara fullständigt sanerade platser, där inga spår kvarstår efter den en gång så blomstrande industrin. Fåglaviks glasbruk tillhör denna senare kategori.

Glasbruket grundades av grosshandlaren Anders Magnus Andersson efter en ofrivillig övernattning på grund av ett snöoväder, vilket ledde till upptäckten av en ideal plats för ett glasbruk tack vare närheten till järnvägen och tillgången på torv för energiproduktion. Glasbruket började sin produktion 1874 och tillverkade ursprungligen slipade och oslipade småglas, flaskor, fotogenbelysningsglas, samt parfym- och medicinflaskor. Med tiden blev Fåglaviks glasbruk ett känt besöksmål som drog busslaster av nyfikna turister som ville titta på produktionen, och givetvis besöka fabriksbutiken.

Glasbruket genomgick flera förändringar i ledningen och formgivningen under årens lopp, med bidrag från kända formgivare som Karl Erik Bodner och Paul Kedelv. Trots sin popularitet gick Fåglavik slutligen samma öde tillmötes som många andra av landets glasbruk. Under en allt större konkurrens från importerat massproducerat glas kunde de svenska hyttorna inte längre bära upp en lönsamhet. Fåglavik lade ner produktionen 1978 och byggnaderna revs 2007.

Idag är Fåglavik en sömnig by, långt ifrån den myllrande bruksort som växte upp runt glasbruket. Vid den forna fabriken syns nu inga spår, men en skulptur av en glasblåsare tillsammans med några bänkar och en informationstavla finns i alla fall på plats.

Den som är nyfiken på Fåglaviks glasbruks rika historia kan istället bege sig till Herrljunga där det finns ett litet museum i stadsbibliotekets källare.


Fåglaviks Glasbruk

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 58.11318, 13.10955
  • Adress: Glasbruksvägen, 524 92 Herrljunga
Öppna i Google Maps