Färjan Lina

EN UDDA UTFLYKT


Töreboda är en sömnig liten stad på Västgötaslättens östra kant. Hit kommer turister framför allt för att Göta Kanal rinner rakt igenom staden, men ibland också för att åka med Färjan Lina. En skylt på kajkanten proklamerar stolt att det är världens minsta färja, men några belägg för det påståendet är omöjliga att hitta. Kanske är skylten en rest från mindre nogräknade dagar; i all annan kommunikation nöjer man sig med att kalla den för Sveriges minsta, vilket är ett rimligare påstående.

Färjan Lina är en handdragen linfärja över kanalen, och en färd tar drygt en halv minut. Den första versionen uppfördes redan 1919 av den pensionerade lokföraren Oskar Lindhult. Då var förbindelsen inte mer än en eka som Oskar rodde fram och tillbaka. I slutet av 1930-talet fick en man som kallades Färje-Karl tillstånd att spänna en lina över kanalen och bygga en liten färja. Färjan Lina har redan hunnit fira 100-årsjubileum, och Färje-Karls första färja kommer snart att bli ett upplyst monument i närheten av Töreboda Resecentrum.

Oavsett vilket rekord Färjan Lina besitter, så är man stolt över den i Töreboda. Att åka över kanalen med Lina är kanske ingen överväldigande upplevelse, men är man i området mellan maj och september bör man ta tillfället i akt. Färjan är gratis och tur och retur tar ju bara en minut.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps