Flygmonumentet Vid Anten

EN UDDA UTFLYKT


Den 19 oktober 1944 startade sex amerikanska kurirplan från Leuchars i Skottland med destination Stockholm Bromma. Planen var en del av en större insats för att säkra och transportera viktig information och material över det krigshärjade Europa. På grund av dålig sikt och kraftig dimma vid Bromma dirigerades planen om till Torslanda flygfält i Göteborg.

Ett av dessa flygplan, en C-87 Liberator, lyckades aldrig landa säkert. Istället kraschade det i skogsområdet Risveden, nära Antens kapell, ungefär sex kilometer nordväst om Alingsås. Besättningen på flygplanet bestod av Paul Buchanan, Truett Bullock, Colin Campbell, Jim Johnston, Earl Nore och Oakley Ragland.

Alla omkom vid olyckan och de begravdes initialt på Östra kyrkogården i Malmö den 1 november 1944. De flesta kropparna flyttades till USA 1948, förutom Campbell och Ragland som på anhörigas begäran fortfarande är begravda i Malmö.

Den officiella förklaringen till haveriet var felnavigering, en tragisk följd av dimman och ett misstag i positioneringen. Det antogs att besättningen misstagit de långsmala sjöarna Anten och Mjörn för Göta älv, vilket ledde till att de minskade flyghöjden för tidigt och kolliderade. Det finns också mer långsökta teorier som pekar på möjligheten av yttre påverkan såsom skottlossning från tyska flygplan, men dessa har aldrig bekräftats officiellt.

Minnesmonumentet vid Anten restes av den lokala hembygdsföreningen och invigdes den 27 maj 1945. Ceremonin bevittnades av över 1000 personer och närvarade gjorde bland annat svensk militär, polis, brandmän, legationssekreterare McKillop samt fyra amerikanska flygofficerare.

Parkering och informationstavla finns i anslutning till monumentet.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps