Fogelbergsparken

EN UDDA UTFLYKT


Bengt Fogelberg var något av en superstjärna för sin tid, tack vare sina pompösa, nationalromantiska monumentalstatyer av heroiska kungar och nordiska gudar. Ville man förvandla en knubbig kung till en hjältestaty, så var Fogelberg mannen att kontraktera.

Parken som bär hans namn anlades i början av 1800-talet och är en av Göteborgs mest obskyra grönområden. Enligt den tidens naturromantiska ideal skulle parker ha små utrymmen med labyrintliknande gångar, utsiktsplatser och överraskningar. Konstruktioner skulle vara i imponerande skala, av natursten och järn, och med fördel framstå som om de redan stått där i ett par hundra år. Allt det där som gör att vi idag ser på dem som kulisser från gotiska skräckfilmer.

Fogelbergsparken, med sina ruiner och vilda vegetation, är inget undantag. Den asfalterade gångvägen som skär genom parken står i klar kontrast till de rostiga och böjda smidesstaketen. Om man tittar noggrant hittar man lika rostiga grindar som tar en vidare in i antingen den östra eller västra delen av parken. Det är i den östra delen som man hittar det förfallna utsiktstornet, en ranglig stenkonstruktion som ska påminna om en mystisk ruin och som beträds på egen risk.

Där uppe i tornet kan man begrunda den udda anekdoten om hur Fogelbergs staty av Gustav II Adolf hamnade utanför domkyrkan i Bremen. Tyskarna hade ändå tvingats ha ihjäl kungen för att stoppa hans erövringsförsök av landet, så utsmyckningen var minst sagt ett udda val. Till slut smältes skulpturen ner på order av Herman Göring för att bli patronhylsor, men då hade den hunnit stå där i nästan 90 år.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps