Fredsgudinnan Nuclear Disarmament

EN UDDA UTFLYKT


Ett av Göteborgs mer udda offentliga konstverk hittar man inte långt ifrån den berömda röda stenen som gett området dess namn. Skulpturen som kallas Fredsgudinnan Nuclear Disarmament är skapad av smideskonstnären Bertil Gustafsson och invigdes på Hiroshimadagen den 6:e augusti 2018.

Bertil var i yrkeslivet vice-prefekt på Chalmers innan han gick i pension och satsade på sin konst. Som en aktiv medlem i Konstnärernas kollektivverkstad vid Klippan utforskade han framförallt smide i koppar. Hans konstverk, som ofta tar form av skulpturer, båtar och ljuskronor, reflekterade både en hantverksskicklighet och ett djupt engagemang för sociala och miljömässiga frågor.

Hans mest kända verk, Fredsgudinnan Nuclear Disarmament, består av ett 200 år gammalt ankare som bär upp den klassiska fredssymbolen från 1958, som från början var en antikärnvapensymbol. Fredsgudinnan är ett 200 kilo tungt monument för en önskan om en kärnvapenfri värld och förvaltas idag, efter Bertils bortgång 2023, av föreningen Fredsam.

Området runt Klippans Kulturreservat bjuder på flera udda sevärdheter, se till exempel Ångbåten Eduard Melin inte långt ifrån Fredsgudinnan, eller varför inte ruinen efter fästningen Gamla Älvsborg på en bergsknalle mitt i det tidigare sockerbruket.


Fredsgudinnan Nuclear Disarmament

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 57.68889, 11.89968
  • Adress: Röda Sten, 414 51 Göteborg
Öppna i Google Maps