Gammelmacken i Sollenbrunn

EN UDDA UTFLYKT


Nostalgimackarna lever på lånad tid, generationen som upplevde bilismens guldår med folkhemsbilar och billigt drivmedel kommer att ersättas av en ny generation, en som längtar tillbaka till en egen gyllene tid.

Vem vet hur dagens generation kommer att se på nostalgi, kanske väljer man att åka landet runt med svaga batterier som tvingar in en till bevarade gamla laddstolpar var 40:e mil, kanske dricker man med tårade ögon en skarp kopp kaffe nymalt kaffe från en sporadiskt avkalkad maskin medan man väntar.

Men där är vi inte riktigt ännu, fortfarande finns det nostalgimuseum i form av bensinstationer från 50- och 60-talet lite varstans i landet. De är av sin natur lättbesökta och oftast värda ett kort stopp på väg hit eller dit.

Som Gammelmacken i Sollenbrunn utanför Alingsås på väg till eller från Trollhättan. Bensinstationen var i drift mellan 1935 och 1950 och här har Birgitta och Sven byggt upp en autentisk 50-talsmiljö som fortfarande doftar av motorolja. Den gamla verkstaden fungerar idag som ett litet museum som är öppet efter överenskommelse men exteriören är öppen att besöka året runt.

Gammelmacken är vare sig den största eller mest välskötta nostalgimacken, men det är helt klart en av de charmigaste. Finner man sig någon gång i Sollenbrunn är macken väl värd ett besök.


Gammelmacken i Sollenbrunn

BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps