Göteborgs Remfabrik

EN UDDA UTFLYKT


Redan i trappan upp till andra våningen i den gamla röda tegelbyggnaden i Gårda hörs den monotona rytmen från maskiner vars funktion de flesta idag sedan länge glömt bort. Enorma pjäser av stål, fast förankrade mot ett trägolv som sett tusentals arbetspass genom åren, matar fram remmar med oklar funktion. En äldre mans händer rör sig vant över spakarna medan ett par besökare i samma ålder diskuterar minnen från barndomens besök i fabriken.

Göteborgs remfabrik stod en gång i den industriella revolutionens centrum. I fabriken som grundades 1891 tillverkades de remmar som överförde kraft i industriella maskiner och anläggningar, de så kallade transmissionsremmarna. De vävda remmarna gjordes ofta av material som kunde tåla höga belastningar och var beständiga mot slitage, såsom kraftiga textilier eller läder. I takt med industrialiseringen och den ökande användningen av maskiner i produktionen blev efterfrågan på pålitliga och hållbara transmissionremmar allt större.

Produktionen vid Göteborgs Remfabrik innefattade flera steg, från framställning av garn och förberedelse av material till själva vävprocessen. Maskinerna importerades från England runt sekelskiftet. Den enda stora tekniska innovationen genomfördes 1914 då en ångmotor ersattes med stora elektriska motorer, men det ursprungliga transmissionssystemet behölls och anses idag vara det bäst bevarade i hela Skandinavien​.

Efter fabrikens stängning 1977 köptes området upp av Göteborgs stad, som initialt hade planer på att riva fabriken för trafikplanering. Lyckligtvis ändrades planerna, och 1984 förklarades byggnaden och alla inventarier som byggnadsminne. Idag ansvarar staden för byggnadens underhåll och energiförsörjning, medan museiverksamheten och bevarandet av den gamla fabriken som ett levande museum hanteras av den ideella föreningen Föreningen Göteborgs Remfabrik

Museet erbjuder idag guidade turer som visar upp de historiska vävmaskinerna och transmissionssystemen, och också demonstrerar dem. Förutom vävmaskinerna innehåller museet även andra textilmaskiner, inklusive två Jacquardvävstolar, fyra spetsmaskiner, flätmaskiner och en handdukstol, som är den äldsta fungerande vävstolen i Sverige.

Göteborgs Remfabrik är liksom många andra arbetslivsmuseer som drivs ideellt lite krångligt att besöka. Med begränsade öppettider och guide kräver ett besök en viss planering. Som en av landets bäst bevarade fabriker från den tidiga industriella epoken är det ändå väl värt besväret, se föreningens hemsida för ytterligare besöksinformation.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps