Oljekoken i Gössäter

EN UDDA UTFLYKT


I den djupa skogen utanför Gössäter på Kinnekulle gömmer sig en välbevarad hemlighet, en plats som sällan nämns i guideböckerna och där turism inte uppmuntras. Det är en plats med en historia som många kanske skulle föredra att glömma.

Gössäter oljekok är ruinerna efter en stor ekonomisk katastrof från förra sekelskiftet. Under de sista åren av första världskriget ställdes flottan inför en allvarlig kris: de kunde inte längre importera olja för att driva sina fartyg. I ett desperat försök att lösa problemet kom disponent Lars Wilhelm Kylberg, ägare till Gössäters gård och stenhuggeri, på en djärv idé. Han ville utvinna olja ur bergets rika tillgångar av alunskiffer.

Med höga ambitioner och stora investeringar började man bygga en gigantisk oljekok i skogen. Arbetarna kämpade med att få igång produktionen, men snart utbröt strejker och projektet mötte ständigt nya motgångar. Pengarna började sina och trots alla ansträngningar, lades projektet ner med en konkurs 1920, utan att en enda droppe olja hade utvunnits.

Idag försöker naturen ta tillbaka området. Träd och växter har börjat växa över de gamla strukturerna och under de lummiga sommarmånaderna kan det vara lätt att missa den massiva betongkonstruktionen som står gömd strax bortom grusvägen. Betongväggarna, en gång symboler för hopp och innovation, står nu som tysta vittnen till ett misslyckat projekt och en förlorad dröm.

Under sommarmånaderna är det lätt att missa den massiva betongkonstruktionen strax bortom grusvägen. Kanske är det bäst så.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 58.612718, 13.450137
  • Adress: Gössäter, 533 94 Hällekis
Öppna i Google Maps