Hajstorps Minnesmärke

EN UDDA UTFLYKT


Är man inte en stor beundrare av Göta Kanal så är chansen stor att man aldrig passerar den lilla orten Hajstorp utanför Töreboda. Orten är en kanalstation för Göta Kanal och var en gång huvudort för den västra delen av kanalen. Då, när den västra kanalen byggdes var det full rörelse i samhället men när Statistiska Centralbyrån räknade invånarna i Hajstorp 2015 så bodde där bara 67 personer.

Under sommarmånaderna lever orten upp genom en tillströmning av turister som vill titta på kanalens slussar och äta glass. Få väljer däremot att följa kanalen ett par hundra meter söderut för att titta på det närmare fyra meter höga minnesmärket som står lite ensamt bakom en häck. Bortsett från slussarna är det Hajstorps enda sevärdhet och restes i början av 1900-talet som minne över dagen då byn för första gången fick kungligt besök.

Den stora händelsen utspelade sig den 23 september 1822 då Västgötadelen av kanelen invigdes av Karl XIV Johan. När sedan Gustav V kom på besök för att fira 100-årsjubileet av kanalen lade han till en egen liten minnesplatta. Nästa stora händelse förväntas 2022 och kanske kommer då ännu ett plakat att läggas till samlingen.

Minnesmärket i Hajstorp är definitivt ingen stor sevärdhet men det är ärligt talat inte Göta Kanal heller.


Hajstorps Minnesmärke - Göta Kanal 100 år.

BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps