Härlanda Kyrkoruin

EN UDDA UTFLYKT


Sett till andra svenska städer med långt färre invånare sticker Göteborg ut som en relativt ung stad. När Göteborg fick sina stadsrättigheter 1621 hade staden föregåtts av flera andra försök att befolka det strategiskt viktiga utloppet av Göta Älv.

Ett av dessa tidigare försök hette Nya Lödöse som 1474 fick se byn och socknen Härlanda ansluta sig till staden. Redan 1526 låg byn öde och två år senare revs också kyrkan som hade byggts i sten på 1100-talet. Ruinen doldes snart av växtlighet och långsamt växte det Göteborg som vi känner idag upp runt omkring den.

Först 1925 grävdes Härlanda kyrkoruin fram på stadens bekostnad och räknas idag som stadens äldsta bevarade byggnadsverk. Nu för tiden står ruinen omgiven av bostadshus på den östra sluttningen av Strömmensberg i Bagaregården och används mest som en smidig plats att att rasta sin hund.

Kyrkoruinen med sina meterhöga murar kan knappast räknas som en större sevärdhet, men som stadens äldsta byggnad är den helt klart värd ett besök. För den som räknar sig till den kristna tron tillkommer även bonusen att ruinen också är stadens äldsta kristna minnesmärke.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps