Hejderidarens Gravsten

EN UDDA UTFLYKT


Det är inte helt lätt att nå Mölndals mest obskyra sevärdhet. Det går inga stigar dit och det finns inga skyltar som leder vägen. Enligt kartan ska den ligga mellan järnvägsspåret och motorvägen, i slutet av ett industriområde. Efter att ha forcerat sly och taggbuskar i några hundra meter så står den till slut där, Hejderidarens Gravsten. En anspråkslös gravsten, en bänk och en informationsskylt.

Mölndalsbon Lars Svensson var en mycket märklig man. Han föddes år 1759 och var vice hejderidare över kronoparken Slottsskogen samt skogvaktare i Askims härad. Hans arbetsuppgifter gick ut på att övervaka kronans skogar och hålla efter smugglare. Enligt sägnerna var han själv en storsmugglare som gång på gång överlistade tulltjänstemännen och han var också en skojare som lånade ut pengar till hög ränta. Vidare omtyckt ska han inte ha varit.

I hans bouppteckning fanns vid hans död en likkista och historien går att han varje dag sov middag i den. Historien är inte helt otrolig med tanke på att han också beställde och lät uppföra sin egna gravsten. Från början stod hejderidarens gravsten i hans egna trädgård, men efter att Boråsbanan byggdes så har den nu fått sin plats här i skogsdungen mellan järnvägen och motorvägen.

Gravstenen pryds av texten:

HÄR UNDER HW(ILAR)
HEDERIDAREN
LA(RS) SWENSSON
FÖDD 1756 DÖD

Eftersom han lät tillverka den själv så blev aldrig dödsåret 1838 inhugget.


Hejderidarens Gravsten

BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps