Hindås Hoppbacke

EN UDDA UTFLYKT


Hoppbackar i södra Sverige är ett intressant fenomen. Från slutet av 1800-talet fram till mitten av 1900-talet byggdes omkring 70 hoppbackar bara i södra Sverige. Trots en ständig snöbrist och uteblivna internationella framgångar så var backhoppning en omåttligt populär arenaidrott. På den tiden var hoppbackarna populära vykortsmotiv. Idag är de allra flesta rivna. Bragebacken i Göteborg är en av dem som delvis står kvar. En annan och mycker mer imponerande är den i Hindås fem mil därifrån.

Redan 1904 byggde man de första hoppbackarna av trä i Hindås. På trettiotalet byggde man en liten i granit och en stor i betong. Efter att de övergavs 1986 pågick ständiga diskussioner om rivning.

Idag är bägge backarna räddade tack vare en lokal ideel förening. Den lilla backen i granit kommer att bevaras som idrottshistoriskt byggnadsminne. Den stora kommer att fungera som utsiktstorn med hiss upp till toppen.

Ett beundransvärt arbete även om vi nog tycker att backen hade mer charm när den var övergiven och det gick att på vingliga trappor klättra upp för egen maskin.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps