Hindens Rev

EN UDDA UTFLYKT


Hindens rev är kanske den märkligaste naturupplevelsen som Sveriges största sjö Vänern har att erbjuda och är en given utflykt för den som är nyfiken på geologi. Strax nordväst om Lidköping sträcker sig ett fem kilometer långt och smalt näs rakt ut i Vänern. I början, närmast land, är det ungefär 100 meter brett men ju längre ut man kommer desto smalare blir det. På många ställen är det inte mycket mer än en stig med vatten på båda sidor.

Landtungan skapades för 10 000 år sedan när den senaste istidens istäcke tillfälligt upphörde att dra sig tillbaka. Där isen stannade upp började randen smälta, och stenar och annat material som suttit fast i isen deponerades framför iskanten. I början, vid Hindens udde, är näset som högst 21 meter över Vänerns yta. Fem kilometer senare, när man kommit till revets slut, dyker det ner under ytan för att sedan komma upp igen först 12 kilometer västerut vid Hjortens udde.

Hindens rev ingår i Hindens udde-Svalnäs naturreservat och är klassat som riksintresse. Problemet med revet som utflyktsmål är att det gör sig bäst från vattnet eller luften. Att bara promenera näset fram och tillbaka är visserligen vackert, men innebär ingen vidare spektakulär upplevelse. Vill man istället uppleva ett mer dramatiskt exempel på en ändmorän, så är Fjärås Bräcka i Kungsbacka mer visuellt imponerande.

Parkering och informationstavlor finns vid Hindens udde.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps