Högsbo Pegmatitbrott

EN UDDA UTFLYKT


En utflykt till Högsbo industriområde i Göteborg kanske inte låter som något vidare nöje. Området rymmer en brödfabrik, en mc-klubb och en skyttebana. Men här ligger också Göteborgs enda gruva, Högsbo pegmatitbrott, som förutom den uppenbara rasrisken kan anses vara stadsdelens stora sevärdhet.

Pegmatitbrottet, som var i drift från 1945 till slutet av 1950-talet och då kallades Gavelgruvan, sysselsatte som mest ett femtontal arbetare under ledning av en gruvbas. Här bröts pegmatit, en gångbergart som bildas när magma tränger fram och stelnar i sprickor i berggrunden. Under den korta men intensiva driftsperioden utvanns fältspat, kvarts, glimmer och beryll ur pegmatiten. Det mesta av detta gick på export och ägaren John Rettig från Stockholm hoppades på stora rikedomar. Men snart minskade fynden och gruvan fick inte tillstånd att utöka mot Fässbergssidan av berget, vilket ledde till att den övergavs.

Åren gick och utmarkerna blev till stad. Idag återstår framförallt det 25 meter långa bergrummet som kallas grottsalen, uppburen av två stenpelare. Genom åren har grottsalen använts som både bostad och svartklubb. Tidigare var gruvan även ett populärt utflyktsmål för universitetets geologiska institution. Men rasrisken har förvärrats för varje vinter och numera räcker det inte med en hjälm för att känna sig trygg inne i grottan.

Gruvan var ett naturreservat mellan 2001 och 2016 men är idag avspärrad och inte längre öppen för allmänheten. Ändå fortsätter mineraljägare att trotsa både staket och fallande klippblock i jakten på sällsynta mineraler, vilket gör Högsbo pegmatitbrott till en självklar udda utflykt.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 57.663478, 11.945463
  • Adress: Gruvgatan 29, 421 30 Västra Frölunda
Öppna i Google Maps