Högsbo Pegmatitbrott

EN UDDA UTFLYKT


En utflykt till Högsbo industriområde i Göteborg låter kanske inte som något vidare nöje. Där finns en brödfabrik, en mc-klubb och en skyttebana. Men där ligger också Göteborgs enda gruva, Högsbo pegmatitbrott som bortsett från den uppenbara rasrisken får anses vara stadsdelens stora sevärdhet.

Pegmatitbrottet var i drift från 1945 till slutet av 1950-talet och kallades då för Gavelgruvan. Som mest sysselsattes ett femtontal arbetare under ledning av en gruvbas med att bryta pegmatit, en gångbergart som bildats när magma trängt fram och stelnat i sprickor i berggrunden. Under den korta men intensiva period då gruvan var i drift fick man fram fältspat, kvarts, glimmer och beryll ur pegmatiten. Det mesta gick på export och ägaren John Rettig från Stockholm hoppades på stora rikedomar. Men snart minskade fynden och gruvan fick inte tillstånd till att utöka mot Fässbergssidan av berget, vilket ganska snart ledde till att den övergavs.

Åren gick och utmarkerna blev till stad. Kvar idag finns framförallt det 25 meter långa bergrummet som kallas för grottsalen som hålls uppe av två stenpelare. Genom åren har grottsalen använts som både bostad och svartklubb. Tidigare var gruvan även ett populärt utflyktsmål för universitets geologiska institution. Men rasen har förvärrats för varje vinter och numer räcker det inte med en hjälm för att känna sig trygg inne i grottan.

Gruvan var ett naturreservat mellan 2001 och 2016 men är idag avspärrad och inte längre öppen för allmänheten. Ändå fortsätter mineraljägare att trotsa både staket och fallande klippblock i jakten på sällsynta mineraler, vilket gör Högsbo pegmatitbrott till en självklar udda utflykt.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 57.663478, 11.945463
  • Adress: Gruvgatan 29, 421 30 Västra Frölunda
Öppna i Google Maps