Hultafors Sanatorium

EN UDDA UTFLYKT


I början av 1900-talet var kurorter på högsta mode, att bota sjukdomar med sunt leverne var ett vanligt recept för allt från tuberkulos till hjärtsjukdomar.

I Hultafors, utmed den gamla landsvägen mellan Borås och Göteborg, hittade Dr. Björkman från Göteborg det perfekta läget för att anlägga en ”klimat och vattenkuranstalt”. Här fanns både vacker natur, ett högt läge och en järnvägsstation. Mark köptes in från några gårdar och 1908 stod de slottslika byggnaderna klara för att ta emot patienter.

Till en början drevs anläggningen mest som restaurant vilket visade sig vara en dålig affär. Först efter en konkurs och ett par ägarbyten startade Hultafors sanatorium sin verksamhet som kurort.

I Hultafors tog man mestadels emot patienter som led av ”fetsot”, ett trevligare namn för fetma. Till sanatoriet fick man komma för frisk luft, motion och vegetarisk kost utan kaffe och alkohol. Den strikta dieten gjorde att det växte fram två caféer i den lilla byn som kunde servera avvikande patienter en mer ordentlig kost, givetvis kom de att kallas för stora- och lilla fördärvet.

I modern tid drevs anläggningen som hälsohem och spa men efter ekonomiska bekymmer lämnades byggnaderna i många år tomma. Den stora huvudbyggnaden är idag renoverad och ombyggd till lägenheter, medan övriga byggnader är rivna.

Hultafors sanatorium är framförallt värt ett kort besök för den som passerar, det finns inget annat att se än imponerande arkitektur och en utsikt över en av alla Sveriges sjöar.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Permanent Stängt
  • Pris: Nej
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 57.698579, 12.738147
  • Adress: Fjällavägen 15, 517 96 Hultafors
Öppna i Google Maps