Jonsered Hällkista

EN UDDA UTFLYKT


Hällkistan i Jonsered ligger strax söder om samhället, upp förbi kyrkan och vidare in i skogen på Härkelshultsvägen. Det är inte på något sätt en anmärkningsvärd megalitgrav, med åren har den fått utstå markant skada från skogsbruket och eventuellt plundringsförsök.

Hällkistan ligger mellan dagens gränser för Partille och Lerums socknar och det kan vara svårt att hitta till den utan att använda koordinaterna. Kistan är ungefär åtta meter lång och består av en rektangulär kammare och ett förrum. Kammaren och förrummet skiljs åt av en häll med en halvcirkelformad uthuggning, ett så kallat gavelhål. Det går knappt att urskilja längre, men det finns där. De hällar som en gång täckte graven ligger numera i ett röse och en annan visar märken efter sentida borrhål. Möjligtvis har man använt graven som en stentäkt när Jonsereds kyrka byggdes.

I en liten kranskommun som Partille där det är långt mellan sevärdheterna får hällkistan anses besöksvärd, men det är också i brist på annat. Hällkistan ligger utmed Bohusleden, lämplig parkering finns annars vid Jonsereds kyrka.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps