Juvelkvarnen Tre Lejon

EN UDDA UTFLYKT


Juvelkvarnen eller kvarnen Tre Lejon var en spannmålskvarn på nuvarande Eriksberg i Göteborg som lades ner 2001. Då hade varvsverksamheten vid Eriksbergs Mekaniska Verkstad stått stilla sedan 1976 och planeringen inför att omvandla det gamla hamnkvarteret till exklusiva bostäder hade redan tagit sin början.

Kvarnens verksamhet startade 1915 efter ett omfattande byggprojekt med lastkaj, industrijärnväg, kvarn och arbetarbostäder. Malkapaciteten var på 500 ton per dygn och magasinen kunde lagra 4000 ton spannmål. Den stora silon med Juvels logotyp blev ett landmärke lika välkänt som den stora Eriksbergskranen nere vid vattnet och var en viktig arbetsgivare för kommunen.

År 2000 påbörjades arbetet med att bygga om området till bostäder och den stora silons öde var länge en het debatt. Många ville spara den som ett minne av Tre Lejon, men 2018 revs den till slut och ersattes av bostadshuset kronjuvelen.

Då hade Juvelsilon varit hem för duvor och andra stadsfåglar i nästan tjugo år, ändå var byggnaden relativt intakt inuti. Här och var låg spannmålssäckar kvar, datorerna stod kvar på kontoret och i källaren var vågen redo för stickkontroller. Med silon försvann det sista av Eriksbergs smuts och lort. Till det bättre enligt vissa, till det sämre enligt andra.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Permanent stängt
  • Pris: -
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 57.70256, 11.91422
  • Adress: Bratteråsgatan 40, 417 62 Göteborg
Öppna i Google Maps