Källås Betongruin

EN UDDA UTFLYKT


Vid Mjörns västra strand, strax norr om Gråbo i Lerums kommun, ligger en betongkonstruktion dold i skogen. Från landsvägen syns inga ledtrådar, men följer man den gamla banvallen utmed sjön ser man en trappa som leder uppåt in i grönskan. Trappan svänger i nittio grader och plötsligt står man framför en port som leder vidare uppåt, in i betongkonstruktionen. Betongmuren är på sina ställen tio meter hög och totalt består konstruktionen av tre etage. Väl på toppen ligger ett betongbord på kant och man har en fantastisk utsikt över Mjörn. Men vart har man hamnat?

Källås betongruin är en av regionens märkligaste platser och mysteriet har gäckat nyfikna i över tio år. Vad har det varit, vem var byggherre och varför verkar det som att projektet aldrig blev färdigställt? Vissa har menat att det måste vara en militär anläggning, kanske med rum innanför de tjocka betongmurarna. Andra har spekulerat i om det kan vara resterna av SJs restaurang Strandkullen, som brann ner på 1930-talet.

Tack vare den lokala hembygdsföreningen blev gåtan delvis löst 2016. Byggherre var en Emil Pettersson, född 1889, som troligtvis var uppvuxen på det lilla jordbruket som låg strax intill ruinen. Under första världskriget gjorde han sig en förmögenhet på syntetiskt gummi, och antagligen var det dessa pengar som finansierade bygget. Vad som ser ut som ett fort av betong är alltså fundamentet till vad som hade kunnat vara en enastående, men mycket excentrisk villa.

Arbetet med villan avstannade plötsligt, och 1947 skrevs tomten över på Emils dotter. Kanske tog pengarna slut; ryktet talar om en konkurs på grund av sviktande efterfrågan på syntetgummi, kanske fanns det något annat skäl. Idag står Källås betongruin kvar och väntar på något nytt. Dörren hänger fortfarande på sin plats, puts och betong håller fortfarande, och bordet, det ligger där det ligger.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 57.856767, 12.316833
  • Adress: Källås, 443 72 Gråbo
Öppna i Google Maps